3 Aralık 2018 Pazartesi

Yarı-Başkanlık Sistemi

     Yarı başkanlık sisteminin çok basit bir tanımı vardır. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği parlamenter sisteme yarı başkanlık sistemi denir. Bu yüzden kimi kaynaklar bu sisteme yarı başkanlık değil de yarı parlamentarizm demeyi daha doğru bulmuşlardır. 
Burada yürütme iki kanatlıdır. Bir kanadı cumhurbaşkanından diğer kanadı ise bakanlar kurulundan müteşekkildir. Ancak cumhurbaşkanı yürütmenin sorumsuz olan başıdır. Yani yasama organının güvenine dayanan sadece hükumettir. 
Yarı başkanlık sistemi görüldüğü üzere diğer iki sistemin karışımı gibidir. Ancak bu sistemde başkan güçlüyse başkanlık sistemi gibi değilse parlamenter sistem gibidir. Örneğin Fransa...
Şu anda Fransa'da yarı başkanlık sistemi vardır. Ancak cumhurbaşkanı Emmanuel Macron güçlü bir lider olduğu için başkanlık sistemine benzer. Öyle ki çoğu kimse Fransa başbakanı Edouard Philippe'nin adını hatta Fransa'nın bir başbakanı olduğunu bile bilmez.
Türkiye'de 10 Ağustos 2014 itibariyle cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmeye başlanmıştır. Böylelikle Türkiye'de parlamenter sistemin yerini yarı-başkanlık sistemine bıraktığı söylenebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder