6 Aralık 2018 Perşembe

Hukuki İşlemin Unsurları


            Hukuki işlemlerin geçerli olabilmesi bazı şartlara ihtiyaç vardır. Bu şartların bazıları her türlü hukuki muamelede aranır, bazıları ise belli işlemlerin geçerliliği içindir.
Kurucu Unsurlar
Eğer şartlar her hukuki işlem için aranıyorsa bunlar kurucu unsurlardır. Yani bunlar olmazsa hukuki işlem de olmaz. Hukuki işlemin kurucu unsurları şunlardır:
·         Hukuki işlemi yapan kişi ehliyet sahibi olmalıdır. Fiil ehliyetinin en temel şart temyiz kudreti ya da ayırt etme gücüdür.
·         Hukuki işlemin konusu emredici hukuk kurallarına, kamu yararına, genel ahlak kaidelerine ve kişilik haklarına aykırı olmamalıdır.
·         İrade beyanları sağlıklı olmalıdır. İrade beyanının sağlıklı olmasından kasıt hata, hile ikrah (korkutma) ile sakatlanmış olmamasıdır.
·         İrade beyanı danışıklı olmamalıdır. Yani taraflar hukuki işlemi yapmış gibi göstererek işlemin sonuç doğurmasını engelleme veya farklı bir sonuç doğurması amacında olmamalıdır.
Bazı İşlemler İçin Aranan Şartlar  
v  Bazı hukuki işlemlerde irade beyanının belli bir şekle bağlı olarak yapılmasına bakılır. Bu şekil yazılı, adi yazılı veya resmi yazılı şekilde olabilir.
v  Eğer işlem tasarruf işlemi ise tasarrufta bulunan kişi bu yetkiye sahip olmalıdır.
v  Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde aşırı yararlanma durumu olmaması gerekir. Örneğin bir satış sözleşmesinde kişilerin altına girdikleri edimler arasında orantısızlık olmamalıdır.
Tamamlayıcı Unsurlar
Ø  İzin veya icazet… Hukuki işlemlerin kurucu unsurlarından biri kişinin ayırt etme gücüne sahip olması idi. Ayırt etme gücüne sahip ama yaşça küçük birisinin borç altına girebilmesi için yasal temsilcinin izni gerekir. Bu küçük izin olmaksızın işlem yaparsa yine temsilcinin sonradan icazet vermesiyle işlem hüküm doğurur.
Ø  Resmi bir merciinin fiili

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder