8 Kasım 2018 Perşembe

Hukuki Olay,Hukuki Fiil,Hukuki İşlem

Hukuki Olay
Hukuk tarafından kendisine bir sonuç bağlanmış olan olaylardır. Günlük hayatta vuku bulan her olay hukuki değildir.
Hukuki Fiil
İnsanın kendi iradesinin ürünü olarak ortaya koyduğu davranışlarıdır. Aslında hukuki olay hukuki fiilleri de içine alır ancak çoğu kez hukuki olay hukuki fiillerin dışında gelişen olayları ifade eder.

Hukuki İşlem
İrade açıklaması hukuk düzeni tarafından isteğe bağlı bir sonuca yönelmişse hukuki işlem söz konusudur. Yani hukuk fiile failin isteği doğrultusunda bir sonuç bağlar.
Hukuki işlemin temel unsuru irade beyanıdır. Ancak bu tek başına yeterli olmayabilir. Hukuki işlemin varlığı için gerekli diğer unsurlara kurucu unsurlar denir. İşlem vardır ancak geçerli olmayabilir. Bunun için de bazı şartlar vardır. Bunlar geçerlilik unsurlarıdır. Bazen geçerli bir hukuki işlemin sonuç doğurması için birtakım şartlara ihtiyaç duyulur ki bunlar tamamlayıcı unsurlar olarak karşımıza çıkar.

İrade Beyanı
İrade beyanı hukuki sonuca yönelmiş arzunun açıklanmasıdır. İrade beyanınında bazı unsurları vardır:
a)İşlem İradesi: Beyan sahibinin hukuki sonuca yönelmiş arzusudur. Bu iradeye sonuç iradesi de denir.
b)Fiil İradesi: Beyan eden kişinin iradesini ortaya koyan hareketi yapma isteğidir.
c) Açıklama İradesi: Kişinin isteğini muhataba bildirme iradesidir. Açıklama bilinci de denir.

İrade Karinesi
Bir kimsenin o yönde arzusu olmadığı halde gösterdiği bir tutum hukuk düzeni tarafından bir irade beyanı olarak değerlendirilmiş ve buna bağlı bir sonuç bağlanmışsa irade karinesi söz konusudur. Güven teorisi çerçevesinde bu beyanın yanlışlığı iddia ve ispat edilebilir. Ancak sükut durumunda bu davranış irade beyanı olarak teşkil eder.

İrade Beyanı Faraziyesi
Bir işi görme konusunda resmi sıfata sahip olan bir kişiden iş görülmesi istendiğinde bunu derhal reddetmezse vekalet sözleşmesi kurulmuş sayılır. Bunun aksi iddia ve ispat edilemez. Yani kişi bu vekaleti kabul etmek zorundadır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder