22 Ekim 2018 Pazartesi

Ayni Haklar Nelerdir?

Bir kişiye eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyet veren ve herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Buradaki eşyadan kasıt ekonomik değer taşıyan, şahıs dışı varlıklardır. Sadece ekonomik değer taşıyan varlıklar eşya kapsamına girdiği için Ayni haklar Mal Varlığı haklarındandır.
Ayni haklar Mülkiyet hakları ve Sınırlı ayni haklar olmak üzere ikiye ayrılır demiştik.
Mülkiyet Hakkı
Kişinin sahip olduğu yetki en geniş kapsamda ise bu Mülkiyet hakkıdır. Öyle ki Mülkiyet hakkı hak sahibine hakkı olduğu eşyayı kullanma, semerelerinden yararlanma ve tüketme hakkı tanır.
Mülkiyet hakkı;
Eşyanın türüne göre Menkul ve Gayrimenkul mülkiyet olmak üzere ikiye,
Hak sahibinin sayısı bakımından da Tek Şahıs ve Birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılır. Bu tabloda bunu daha net görebiliriz.

 Mülkiyet Hakları Tablosu
Mülkiyet Hakları 

Müşterek ve Elbirliği mülkiyetini ele almakta fayda var. Müşterek mülkiyette söz konusu tek mülkiyet şahsa değil şahıslara aittir. Her şahıs mülkiyetin bir hissesine sahiptir.
Elbirliği mülkiyeti ise Müşterek mülkiyetten farklı olarak kişiler arasında önceden belirlenmiş hukuki bir bağdan veya kanundan doğar. Ayrıca Elbirliği mülkiyetinde paylar belli değildir ve maliklerin tek başlarına tasarruf hakları yoktur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder