10 Ekim 2018 Çarşamba

Hukuk Fakültesinde Hangi Dersler Vardır?

Hukuk fakültesinde okutulan dersler zorunlu ve seçmeli olarak ikiye ayrılır. Zorunlu olanlar öğrenciyi hayatı boyunca yapacağı mesleğe hazırlamak içindir. Seçmeli dersler ise öğrenciyi kültürel,siyasi, felsefi ve sosyolojik yönlerden geliştirmeyi amaçlar.Tamamlanması gereken müfredatın yüzde 75'i zorunlu, yüzde 25'i seçmeli derslerden oluşur. Derslerin zorunlu ya da seçmeli oluşu fakülteden fakülteye değişebilir. Örneğin İktisat dersi Ankara üniversitesinde zorunlu iken Marmara üniversitesinde seçmelidir. Ayrıca bazı yerlerde Bilgisayar Enformatiği gibi dersler zorunlu olarak okutulmaktadır.
Genel olarak hukuk fakültelerinde zorunlu okutulan dersler şunlar:


1.       SINIF
Hukuk Başlangıcı
Hukuk Tarihi
Hukuk Metodolojisi
Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi
Roma Hukuku
Anayasa Hukuku (Genel Esaslar)
Medeni Hukuk (Genel Esaslar)
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Türk Dili
Yabancı Dil


2.       SINIF
İdare Hukuku 1
Ceza Hukuku (Genel Esaslar)
Uluslararası Hukuk 1
Borçlar Hukuku (Genel Esaslar)
Genel Kamu Hukuku
Kamu Maliyesi
Genel Devlet Teorisi
Yabancı Dil

                           3. SINIF
İdare Hukuku
Ceza Hukuku (Özel Hükümler)
Eşya Hukuku
Borçlar Hukuku (Özel Hükümler)
İnsan Hakları Hukuku
Ticaret Hukuku
İş Hukuku
Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku
Medeni Usul Hukuku


                          4. SINIF
İcra İflas Hukuku
Ceza Usul Hukuku
Uluslararası Hukuk 2
Miras Hukuku
Vergi Hukuku
Deniz Hukuku
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Avrupa Birliği Hukuku
Kıymetli Evrak

Derslerin içerikleri ve amaçları kısaca şöyle:

Hukuk Metodolojisi:Temel hukuk prensipleri, hukuk anlayışı ve hukuk muhakemesinin esasları, genel hukuk prensipleri, hukukun kaynakları, hukukun ortaya çıkışı, işlevi, düzenleyici karakteri, hukukun meşruluğu, sosyal düzen kavramı bu dersin konusunu oluşturmaktadır. 

Anayasa Hukuku:Bu derste, devlet örgütlenmesi açısından anayasal düzen ve farklı politik sistemler, anayasanın kavramsal analizi, parlamentonun tasarrufları, kanunlar, parlamento önergeleri, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik, teokratik ve demokratik egemenlik, egemenliğin yapısına ve kullanılış şekline göre devlet şekilleri, seçim sistemleri, parlamenter rejimin özellikleri, başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri incelenmektedir. Konulara doktrinsel yaklaşımın yanında, dersler Anayasa Mahkemesinde görülen örnek davaların analizi ile de desteklenmektedir.

Medeni Hukuk:Medeni Kanunun başlangıç hükümlerinin; hak kavramının, medeni hukukun kaynaklarının, yer, zaman ve anlam bakımından uygulanmasının, sübjektif ve objektif iyi niyet kurallarının derinlemesine analizinden başka, derste ayrıca kişiler hukukunun konusu olan kişi ve kişilik kavramı, gerçek ve tüzel kişiler, hak ve fiil ehliyeti, kişiliğin korunması, isim, ikametgâh ve hısımlık, şahsi hal, ayrıntılı olarak incelenmektedir.

İdare Hukuku:İdare kavramı, idarenin eylemleri ve idari sözleşmeler, kamu hizmeti, idarenin sorumluluğu dersin başlıca konularıdır. Ayrıca idarenin oluşumunu etkileyen başlıca ilkeler ve sistemler incelenir. Merkezi idare ile yerel idare kavramları anlatılır. Kamunun teşebbüs ve iştirakleri hukuksal çerçevede ele alınır. Kamulaştırma konusu incelenir. Hukukun üstünlüğü, yargı denetimi konuları işlenir. Dünyadaki başlıca yargı denetimi sitemlerine değinilir.

Ceza Hukuku:Ceza normu ve ona ceza normuna ilişkin temel ilkelerin ardından işlenen suç genel teorisi dersin esasını oluşturmaktadır. Bu bağlamda; suçun unsurları, suçun özel ortaya çıkış şekilleri olan teşebbüs ve iştirak, suçların içtimas, suçlu kavramı, cezalar ve güvenlik tedbirleri dersin temel konu başlıkları olarak ortaya çıkmaktadır.

Uluslararası Hukuk: Uluslararası Kamu Hukukunun kaynakları (antlaşmalar, örf ve adet), süjeleri, devlet ve unsurları, uluslararası kuruluşlar (Birleşmiş Milletler ve diğerleri), uluslararası ilişkilerin organları olarak elçilikler ve konsolosluklar, uluslararası yargı (Uluslararası Adalet Divanı vs.), deniz, hava ve uzay ile ilgili sorunlar, kuvvet kullanma.

Borçlar Hukuku:Borçlar hukukunu oluşturan genel prensipler, özellikle sözleşmeler, sözleşmenin kurulması, icap ve kabul, sözleşme yapma ehliyeti, esaslı ve esaslı olmayan hata, hile, tehdit, gabin, sözleşmeden doğan yükümlülükler, sözleşme yapma özgürlüğü, bu özgürlüğün kamu düzeni ve emredici hükümler karşısında sınırlandırılması, alacak hakkının temliki ve borcun nakli, imkânsızlık halleri, sözleşmenin tek taraflı ya da iki taraflı olarak sona erdirilmesi, fesih ve iptal dersin konusunu oluşturmaktadır.


Kamu Maliyesi: Kamu maliyesinin mahiyeti ve anlamı, kamu ekonomisi teorisi, kamu harcamaları, kamu finansmanı (gelirleri), vergi ve diğer mali yükümlülüklerin genel ilkeleri, kamu borçları, Türk bütçe süreci bu dersin başlıca konularıdır.

Eşya Hukuku: Eşya Hukuku dersinin konusunu, ayni haklar, ayni hakkın unsurları, diğer haklardan ayrılan yönleri, zilyetlik kavramı ve niteliği, zilyetliğin iktisabı ve kaybı, zilyetliğin korunması, tapu sicili kavramı ve unsurları, tapu sicili teşkilatı ve devletin sorumluluğu, tapu kütüğüne yapılan kayıtların geçerliliği meselesi ve hükümsüzlük halleri, mülkiyet kavramı ve unsurları, mülkiyetin konusu ve kapsamı, taşınır ve taşınmaz mallarda mülkiyet, mülkiyetin iktisabı, kaybı ve takyitleri, gayrimenkul mülkiyetinin özel bir çeşidi; kat mülkiyeti, sınırlı ayni haklar, irtifak hakları, taşınmaz mükellefiyeti ve rehin hakları oluşturmaktadır.

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku: Bu derste, fikri mülkiyet kavramı ve bu anlamda doğan hakların nasıl korunacağı meselesi ticaret hukuku, telif hakları hukuku, patentler, markalar, tasarımlar açılarından incelenmektedir. Fikri mülkiyet hukuku alanındaki uluslararası belgeler de, ayrıca ders kapsamında incelenmektedir.

Miras Hukuku:Kanuna dayanan mirasçılık, miras sistemleri, toprak ve tarım reformu ve ilgili mevzuat bu ders kapsamında incelenen başlıca konulardır.

Vergi Hukuku:Bu ders kapsamında vergi hukukuna ilişkin anayasal ilkeler, idari kurallar, vergilendirme tekniği ve vergi uyuşmazlıklarını inceler. Ayrıca vergi sisteminde yer alan çeşitli vergilerin hukuki nitelikleri de bu ders kapsamında ayrıntılı olarak anlatılır. 

Deniz Hukuku: Deniz Hukuku dersi kapsamında, yıl boyunca değinilen konular Uluslararası Deniz Hukukuna giriş, esas hatlar ve üç sular ile limanlar, karasuları ve bitişik bölge, münhasır ekonomik bölge, kıta sahanlığı ve deniz tabanı, uluslararası seyrüseferde kullanılan boğazlar ve Türk boğazları, açık denizler, deniz çevresinin korunması ve Akdeniz, Ege ve Karadeniz Sorunları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder