19 Ekim 2018 Cuma

Normlar Hiyerarşisi Nedir?

     Normlar Hiyerarşisi hukukun yazılı kaynaklarındandır. Aslında astlık-üstlük ilişkisidir. Hiyerarşi sırası belirtilen kaynakların hangisinin daha üstün daha öncelikli olduğunu gösterir. Buna göre alttaki norm üstündeki norm veya normlara aykırı olamaz çünkü yetkiyi oradan almaktadır.
Bu düzen Hans Kelsen'in görüşlerine dayanır. Kelsen'e göre hukuk diğer normatif düzenlerden farklı olarak hiyerarşik bir sistemden oluşur.
     Cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin gelmesiyle Normlar Hiyerarşisinde de bir takım değişiklikler olmuştur. Örneğin önceden var olan Kanun Hükmünde Kararnameler yerini Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne bırakmıştır. Ancak bu kararnamelerin konum itibariyle kanunların yanına mı yoksa altına mı yazılacağı tartışma konusudur. Bizim görüşümüze göre kanunların altında yer alması daha makuldür. 

https://essizhukuknotlari.blogspot.com/
Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminden Önce

https://essizhukuknotlari.blogspot.com/
Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminden Sonra


Anayasa:Anayasa; bir devletin yönetim şeklini, erkleri kimin nasıl kullanacağını, vatandaşların haklarını bildiren yasadır. Bir başka ifadeyle ülkenin temel belgesi niteliğindedir.
Kanun:Yasama erkini elinde bulunduran organın iradesini gösterme biçimidir.
Uluslararası Sözleşmeler: Birden fazla devletin aralarında akdettiği ve Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren bağlayıcılığı olan hukuk kurallarıdır.
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri: Anayasada tanımından çok düzenleyebileceği hususlar hakkında bilgi verilmiştir. Ancak önceden kanun hükmünde kararnameler ile düzenlenen konulara benzer konuları düzenleyen ve sadece cumhurbaşkanının imzasını taşıyan düzenleme aracı olarak tanımlanabilir. Örneğin anayasanın 108. maddesinde "Devlet Denetleme Kurulunun işleyişi, üyelerinin görev süresi ve diğer özlük işleri, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir." denilmektedir. 118. maddede ise "Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve görevleri Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir." ibaresi düzenlediği alanlara örnektir.
Yönetmelikler:Bakanlıkların, kamu tüzel kişilerinin çalışma düzenlerini belirleyen kurallar bütünüdür.
Genelgeler:Bir konuya açıklık getirmek veya o konuya dikkat çekmek amacıyla ilgili makamlara gönderilen bilgilendirme yazılarına denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder