Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminden Sonra
Anayasa:Anayasa; bir devletin yönetim şeklini, erkleri kimin nasıl kullanacağını, vatandaşların haklarını bildiren yasadır. Bir başka ifadeyle ülkenin temel belgesi niteliğindedir.
Kanun:Yasama erkini elinde bulunduran organın iradesini gösterme biçimidir.
Uluslararası Sözleşmeler: Birden fazla devletin aralarında akdettiği ve Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren bağlayıcılığı olan hukuk kurallarıdır.
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri: Anayasada tanımından çok düzenleyebileceği hususlar hakkında bilgi verilmiştir. Ancak önceden kanun hükmünde kararnameler ile düzenlenen konulara benzer konuları düzenleyen ve sadece cumhurbaşkanının imzasını taşıyan düzenleme aracı olarak tanımlanabilir. Örneğin anayasanın 108. maddesinde "Devlet Denetleme Kurulunun işleyişi, üyelerinin görev süresi ve diğer
özlük işleri, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir." denilmektedir. 118. maddede ise "Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve görevleri
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir." ibaresi düzenlediği alanlara örnektir.
Yönetmelikler:Bakanlıkların, kamu tüzel kişilerinin çalışma düzenlerini belirleyen kurallar bütünüdür.
Genelgeler:Bir konuya açıklık getirmek veya o konuya dikkat çekmek amacıyla ilgili makamlara gönderilen bilgilendirme yazılarına denir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder