10 Ekim 2018 Çarşamba

Hukuk Fakültesini Bitirdikten Sonra...

Bu yazıda hukuk fakültesinden mezun olan bir hukukçunun yapabileceği işler ve yapacakları işlerden elde edebilecekleri takribi gelir miktarları üzerinde durulacaktır.

Hukuk mezunu kolay iş bulabilir mi?
Daha önce hukuk fakültesini kazanmak için neler yapılması gerektiğini anlatmıştık. Peki hukuk mezunları iş bulabilir mi?

Tercih yapılırken  üzerinde en çok durulan konulardan biri de bu.  Bölümün geleceği var mı, mezun olduktan sonra iş imkanları nasıl vs. Aslına bakarsanız hukuk okudunuz diye kimse size iş garantisi veremez. Bu her bölüm için geçerli. Ama hukukun avantajı, çok fazla meslek grubuna hitap etmesi. Çünkü hukuk her şeyin anahtarı. Hal böyle olunca da hukuk mezunu olup da iş bulamamak düşük ihtimal.

Hukuk fakültesini bitiren ne iş yapar?
Hukuk mezunlarının hangi meslek gruplarında çalışabileceklerine bakıldığında avukatlık,hakimlik, savcılık bir solukta sayılabilir. Peki ya aklımıza gelmeyenler?

Avukatlık: Hukuk deyince aklımıza gelen ilk meslek tabii ki avukatlık. Mesleğe başlangıç için yeterlilik aranmaması, yüksek geliri ve verdiği prestij sebebiyle çoğu kişinin ilk tercihidir. Mezun olduktan sonra bir yıllık avukatlık stajını tamamlayan kişi ikamet ettiği yerde büro açabilir.

Çalışmaya başlayan yeni bir avukatın geliri bin 500-2 bin TL arası olacaktır. Ancak birkaç yıl içinde geliri rahatlıkla artar. Belli bir seviyeye gelmiş avukatların aylık geliri 15-20 bin TL civarıdır ki daha fazla kazananlar da vardır. Kamu avukatlarının ham maaşı 2 bin 500 ile 4 bin TL arasında fakat yıllık primlerle beraber bu rakam aylık 3-5 bin TL arasında değişmektedir.

Hakimlik ve Savcılık: Hukukçuların avukatlıktan sonra en fazla tercih ettiği meslekler hakimlik ve savcılıktır diyebiliriz. Ama hakimlik ve savcılık, avukatlığa göre biraz farklı. Zira mezun olduktan sonra yazılı sınav ve mülakat aşamalarını geçip staja başlanır. Staj sonunda tekrar bir sınava girilir. O sınavdan da başarılı olunduğu takdirde mesleğe kabul edilir.     Adalet Bakanlığı her yıl düzenlediği sınavlarla hakim ve savcı alımı yapmaktadır. 2015 yılında 9 bin civarında ki hakim savcı sayısı 2018 yılında %72 oranında artarak 16 binlere çıkmıştır.      Stajyer hakim ve savcıların aylık maaşı 5 bin 292 TL'dir. Tabii kademe atladıkça ve meslekte belli bir görev süresini doldurdukça maaşlar da artmaktadır.

Noterlik: Noterlik de sadece hukuk mezunlarının yapabileceği mesleklerden biridir. Mezun olduktan sonra koşulları taşıyan adaylar staja başlar. Süre 1 yıldır. Staj bittikten sonra yine belirli koşulları taşıyan adaylar noterlik belgesi almaya hak kazanır ve Türkiye Noterler Birliği çatısı altında çalışmaya başlar.

Noterler devletten herhangi bir şekilde aylık ücret almazlar. Ancak en ufak bir mühürden dahi bin lira kazanabildikleri için aylık gelirleri oldukça yüksektir. Tabii sınıfı arttıkça geliri de bir hayli artmaktadır.



Kaymakamlık: Siyasal bilgiler, idari-iktisadi bilimler mezunlarının yanı sıra hukuk mezunları da kaymakamlık mesleğine başvurabilir. Öncelikle KPSS A grubu sınavından başarılı olmak gerekir. Başvuranlar puanı en yüksek olandan itibaren sıralanır ve İçişleri Bakanlığının atayacağı kaymakam sayısının 20 katı adayı kaymakamlık sınavına çağırır. Kaymakamlık sınavına alınanlar da puana göre sıralanır ve İçişleri Bakanlığı bu sefer atayacağı kaymakam sayısının 4 katı adayı mülakata çağırır. Mülakattan başarılı olanlar ise 3 yıllık bir eğitime tabi tutulur. (Bu eğitim içinde 1 yıllık yurt dışı stajı da mevcut) Eğitim sonucunda adaylar bakanlık tarafından kaymakam olarak görevlendirilir.

2018 yılının ilk yarısında kaymakam adayının net maaşı 4 bin 598 TL'dir. Birinci sınıf bir kaymakamın maaşı 9 bin 651 TL'dir. Unvanı ve görevi değiştikçe maaş da değişiklik gösterebilir.

İcra Müdürlüğü: İcra müdürlüğü için kesinlikle hukuk mezunu olmak gerekmez ancak Adalet Bakanlığı son yıllarda icra müdürlüğü ve yardımcılığı için daha çok hukuk mezunlarını kabul etmektedir. Çünkü İcra dairesi de hukuk sisteminin bir parçasıdır. 

Bakanlığın ilan ettiği tarihlerde adaylar yazılı sınava girerler. Sınav sonucunda sıralamaya göre başarılı olan öğrenciler mülakata çağrılır. Mülakatı geçen adayların ise ataması yapılır.  2018 yılının ilk yarısında yeni başlayan bir İcra müdürünün aylık maaşı 3 bin 847 TL iken yardımcısının maaşı ise 3 bin 751 TL'dir. Görevde hizmet yılı arttıkça maaşlar da zamlanmaktadır.


Yasama Uzmanlığı: Hukuk fakültesi de dahil çeşitli öğrenim dallarından mezun olanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi idari teşkilatında yasama uzmanı olarak çalışmak üzere istihdam edilmektedir. İlk olarak KPSS A türünden başarılı olmak ön koşuldur. Bu sınavdan başarılı olanlar giriş sınavına çağrılır. Giriş sınavı yazılı-sözlü veya yalnızca sözlü olabilmektedir. Giriş sınavında başarılı olanlar yasama uzman yardımcısı olarak atanır ve bu unvanla 3 yıllık bir eğitime tabi tutulur. Eğitim sonucunda yardımcılar yeterlilik sınavına girer. Bu sınavdan da başarılı olanlar uzman olarak tayin edilir.

Yeni başlayan yasama uzman yardımcısının maaşı 2017 yılının ikinci yarısı itibariyle 4 bin 359 TL'dir.

Akademisyenlik: Akademik kariyer sadece hukuk mezunları için değil her bölüm için üst sıralarda düşünülebilecek mesleklerdendir. Akademisyenlik sürekli araştıran ve eğitim faaliyetlerine ilgi duyanlar için uygun bir meslek dalıdır. Akademik kariyer için lisans eğitiminden sonra sırasıyla yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamak ve iyi derecede  yabancı dil biliyor olmak gerekir. Ayrıca çalışılmak istenilen üniversitenin düzenleyeceği yazılı ve sözlü sınavları da başarıyla geçmek gerekir. Ülkemizde sayıları giderek artan hukuk fakülteleri baz alındığında, hukuk alanında akademisyen ihtiyacının olduğu ve olacağı açıktır.

Yeni başlayan bir öğretim görevlisinin maaşı 4 bin 721 TL, yeni başlayan bir araştırma görevlisinin maaşı 4 bin 844 TL, yeni başlayan doktor öğretim üyesinin maaşı ise 5 bin 456 TL'dir.

Özel Kuruluşlarda Danışmanlık veya Hukuk Müşavirliği: Banka ve finans kurumları, bünyelerinde hukuk danışmanı, hukuk müşaviri kadrosuyla hukukçu personel istihdam etmektedir. Bu kadrolarda çalışabilmek için kurumların kendi yeterlilik sınavları ile ilan ettiği diğer koşulları taşımak gerekmektedir.

Ayrıca hukuk mezunları aldıkları geniş hukuk formasyonu sayesinde rahatlıkla özel sektörde yöneticilik yapabilir. Özel kurumlar yönetici kadrosundaki elemanlarından yeterli bilgi-birikimin yanında yeterli hukuk deneyimi de beklemektedir.

Bir diğer husus, şu anda meclisteki 123 milletvekilinin mesleği avukatlık. Bunun yanı sıra belediye başkanları, parti yöneticileri, danışmanları hep hukukçu. Yani siyasete atılmak da hukuk mezunları için bir seçenek olabilir.

Bir hukukçuysanız bunların haricinde aklınıza gelebilecek bu tarz işleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Ne de olsa her konuya hakimsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder