13 Ekim 2018 Cumartesi

Neden Roma Hukuku?

     Şu anda Türkiye'de hukuk fakültelerinde zorunlu olarak Roma Hukuku dersleri verilmektedir. Sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da bu böyledir. Örneğin Londra'nın üç hukuk fakültesi; Oxford, Cambridge, University College of London... Yine Washington'daki Supreme Court'un kapılarına Romalı hukukçular ve Corpus Iuris Civilis'in tevdi töreni resmedilmiştir.
Buna karşın Latince kelimelerin çoğunluğundan olsa gerek öğrenciler Roma Hukuku derslerini sıkıcı, bir o kadar da gereksiz bulurlar. "Bilmem kaç yıl önce yıkılıp gitmiş bir devletin hukukunu öğrensek ne olur öğrenmesek ne olur?" diye düşünebilirler.
Peki Roma hukuku gerçekten önemli midir?
    Hukuk ilmi üç unsurdan meydana gelir. Bunlar: pozitif hukuk, hukuk felsefesi ve hukuk tarihidir. Bu üçünden biri dahi olmasa hukuk ilmi yapılamaz veya eksik yapılır.
Roma Hukuku ise bu üçlünün tarih kısmıyla daha çok ilgilidir. Çünkü Roma Hukuku her şeyden önce hukuki düşünce tarzının temelini oluşturur. İşte bu yüzden Roma Hukuku Avrupa hukukunun atası sayılır. 
     Herkesin bildiği üzere; Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu İsviçre'den, Ceza Kanunu İtalya'dan, İdare Kanunu Fransa'dan, Ticaret ile Ceza mahkemeleri Kanunu da Almanya'dan iktibas edilmiştir. Kara Avrupa'sı olarak adlandırılan bu devletlerin kanunları yüzyıllarca sürmüş bir gelişimin ürünleridir ve Roma hukukuna dayanır.
     Roma hukuku öğretiminin başlıca amacı ise hukukumuza kaynaklık eden hukuk kurumlarının tarihi gelişimini açıklamaktır. Bunun yanı sıra Roma Hukuk kurumlarının nasıl ortaya çıktığı, geliştiği, toplumun yeni ihtiyaçlarına göre nasıl yeniden şekillendiği, modern hukuk kurallarına nasıl kaynaklık ettiğini göstermek amaçlanmaktadır. Hukuk kuramlarının asıl yerini, kavramların nereden geldiklerini ve hangi sisteme bağlı olduklarını bilebilmek adına bu son derece elzemdir.
Son olarak Roma Hukuku yabancı hukukları anlamak ve hukukları birbirinden ayırt eden özellikleri tespit etmek açısından da kilit bir roldedir.
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder