10 Ekim 2018 Çarşamba

Hukuk Derslerinde Nasıl Başarılı Olunur?

Hukuk derslerinde başarılı olmak için 3 tane şart vardır. 
  1. Final notları 50 ve üzeri olmalıdır.
  2. Vizelerin ve finallerin ortalaması en az 40 olmalıdır. Ortalama hesaplanırken genelde vizelerin yüzde 40'ı, finallerin yüzde 60'ı alınır. Final notunuz 50 diyelim ilk şartı sağlıyorsunuz, yüzde 60'ı 30 yapar. Vize notunuz ise 20 olsun, yüzde 40'ı 8 yapar. Toplamı 38 olduğu için kalırsınız. Yani final notunuzun 50 olması sadece ilk şartı sağlar.
  3. Çan olarak bilinen Bağıl nota takılmamanız gerekir. Bağıl not; öğrencinin mutlak notu, o dersi alan diğer öğrencilerin mutlak not ortalaması ve standart sapmanın bir fonksiyonudur. Bağıl değerlendirme sisteminde, öğrencinin her zaman beklediği notu alması teknik olarak mümkün değildir. Not ortalamanız, o dersi alan diğer bölüm öğrencilerin ortalamasından küçük ise beklediğinizden kötü, büyük ise beklediğinizden iyi almanız olasıdır.   
Hukukta her ders için bağıl not geçerli değildir.Genelde seçmeli dersler için kullanılır. Anayasa hukuku ya da Medeni hukuk gibi diğerlerine göre nispeten daha zor olan derslerde çana bakılmaz. Çünkü herkesin yüksek not alması beklenmez. 
  • Başarı notu nedir?
Başarı notu; tek ders ve muafiyet sınavları dışında, öğrencilerin yarıyıl/yıl içi etkinlikler ile yarıyıl/yıl sonu sınavından aldıkları notların öngörülen ağırlıklara göre hesaba katılmasıyla belirlenen ham başarı notunun 4’lük not sistemindeki karşılığını ifade eder. Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında bağıl veya mutlak değerlendirme sistemi kullanılır. 
Başarı notu derecelerinin puan ve harf karşılıkları ile mutlak değerlendirme sistemindeki not aralıkları aşağıda verilmiştir:




  • Akademik başarı ortalamalarından GANO ve YANO ne anlama gelmektedir?
YANO, bir yarıyıla/yıla aittir yani sadece o yarıyıla/yıla ait dersler baz alınır. GANO hesabı içinse, öğrencinin almış olduğu tüm dersler göz önünde tutulur.Tekrarlanan derslerde alınan en son başarı katsayısı kullanılır. Kayıtlı bulunulan yarıyıl/yıl sonu itibariyle YANO veya GANO belirlenirken öğretim programında belirtilen alınmamış dersler ortalama hesaplarına katılmaz.
  • Sınamalı öğrenci nedir?
Yıllık düzende eğitim yapılan birimlerde yıl başı genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 1,80’in altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci kabul edilir. Örneğin 3.yılını bitirmiş bir öğrenci 4.sınıfa geçerken sınamalı öğrenci statüsünde ise 4.sınıf 1.dönem derslerini alamaz. Onları yerine başarısız olduğu (FF) dersleri almak zorundadır ve dilerse DD ve DC olan derslerini alabilir. Özetle; bulunduğu sınıftan ders alınamayıp alttaki sınıflardan ders 
  • Tek ders sınavı nedir?
Tüm gerekleri (bu gereklere fakültelerin sitesinden ulaşabilirsiniz) yerine getirmiş öğrencilere; bu sınav sonucu alacağı notun katkısıyla GANO’sunu en az 2,00 düzeyine çekebilecek durumda olması koşuluyla, yıl sonunda yalnızca bir dersten tek ders sınav hakkı tanınır. Tek ders sınav günü akademik takvimde belirtilir.
  • Ek 3 ders nedir?
Diyelim ki 4 yıl boyunca 37 farklı ders alacaksınız. İlk yıl 10 ikinci ve üçüncü yıllarda ise 12 dersten başarılı oldunuz. Üçüncü yılda mezuniyet aşamasına gelmiş öğrenci son yarıyılına ilave aynı yarıla ait en fazla 3 dersi alabilir. Yani üçüncü sınıfta 15 ders almış olur.Böylece gerekli bütün dersleri vermiş olur ve 3 yılda hukuk fakültesinden mezun olabilir.

Genelde hukuk okuyanlar devam zorunluluğu olmadığı için pek derse gitmezler. Ancak öğretim görevlileri sınavlarında öğrencilerden hukuki dil beklemektedir. Bu dil de derslere katılarak kazanılabilir. Onun dışında günde 2 saatinizi ayırıp çalıştığınız ve bol bol kitap okuduğunuz sürece hukuk derslerinden başarılı olmamanız için hiçbir sebep yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder