10 Ekim 2018 Çarşamba

Ius Civile Nedir?

  • Ius Civile nedir?

Roma hukuku hem içeriğiyle hem de biçimiyle neredeyse bütün kara Avrupasının hukuk sistemine yansımıştır. Önceden,sözlü kurallar olarak nitelendirilen gelenek-göreneklere bağlıdır. İlk yazılı yasa ise M.Ö. 451'de çıkarılan ve 12 Levha Kanunları olarak bilinen Leges Duodecim Tabularum'dur. Bu metinlerde bugün hala kullanılmakta olan bütün alanlar vardır denilebilir. Bunlardan bir tanesi de Ius Civile.


12 Levha Kanunları
Latince Ius kullanıldığı yere göre hak veyahut haklar manasına gelen hukuk anlamındadır. Civile ise Civitas kelimesinden gelir. Civitas şehir demektir. Civile de şehirde yaşayan insanları ifade eder. Yani Ius Civile şehirdekilerin hukuku denilebilir. 
Bununla alakalı bir başka örnek herkesin bildiği Medeni hukuktur. Arapça'da Medine(مدينة) kelimesi şehir anlamına gelir. Medeni (مدني) ise şehirde yaşayan insanlar için kullanılır. Medeni hukuk da şehirde yaşayanların hakları olarak tanımlanabilir.
Yani,
Ius Civile=Medeni Hukuk
  • Corpus Iuris Civilis nedir?
Ius Civile, Medeni hukuk ile eş anlamlıdır demiştik. Corpus ise Latince'de vücut anlamına gelir. Corpus Iuris Civilis ise Medeni hukukun bütünü gibi düşünülebilir.


     Doğu Roma imparatoru I. Justinianus devletini iki yönden güçlendirmeyi hedeflemiştir:Siyasi ve hukuki.
İmparatorluğunu hukuki açıdan güçlendirmek ve sonraki nesillerinde bundan faydalanmasını sağlamak için M.Ö. 6. yüzyılda İstanbul'da bir emir vermiş ve bu emirle klasik dönem hukukçularının eserleri derlenmiştir. Bu esere Corpus Iuris Civilis adı verilmiştir. Medeni hukuk külliyatı olarak tanımlanabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder