15 Ekim 2018 Pazartesi

Alacak Hakkı Nedir? (Olay Örnekli)

     Önceki yazılarımızda Mal Varlığı haklarından bahsetmiştik. Kısaca hatırlayacak olursak, ekonomik değeri olan haklara Mal Varlığı ya da Mamelek hakları denir demiştik. Mal Varlığı haklarını da kendi içinde ikiye ayırmıştık. Bunlar: Alacak hakkı ve Ayni haklar idi.
Şimdi ise Mamelek haklarının ilki olan Alacak haklarından bahsedeceğiz.


Alacak Hakkı
     Burada öncelikle "edim" kavramından bahsetmekte fayda var. Edim, borç ilişkisi içinde alacaklının borçludan bir şeyi yapmasını,vermesini veya yapmamasını istemekle yetkili olduğu şeylerdir. 
Alacak hakkı ise alacaklıya, borçludan söz konusu edimi isteme yetkisi veren haklardır. Görüldüğü üzere sadece alacaklı ile borçlu arasında bir hukuki bağa dayanır. Bu bağa "borç ilişkisi" adı verilir. Alacaklı ve borçlunun dışındaki kişiler 3. şahıslardır ve ilişkiye dahil olamazlar. Bu yüzdendir ki Alacak hakkı karşılıklı taraflar arasındadır ve sadece taraflar(alacaklı ve borçlu) arasında öne sürülebilir.
Alacak hakkının oluşabilmesi için çeşitli sebepler vardır. Bunlar:
  1. Sözleşmeler: Sıkça görülen bir kaynaktır. Örnek:Kira sözleşmesi
  2. Sebepsiz Zenginleşme: Bir kimse haklı bir nedeni bulunmaksızın bir başkasının mal varlığını veya emeğini kullanarak zenginleşiyorsa sebepsiz zenginleşmedir. Ancak sebepsiz zenginleşen kişinin mal varlığında artma diğer kişininkinde azalma ve bunlar arasında bir illiyet bağı olması gerekir. 
  3. Vekaletsiz İş Görme: İşi gören kişi vekaleti olmadan iş sahibi adına iş görüyorsa bu vekaletsiz iş görme olarak adlandırılır. 
  4. Kanundan Doğan Yükümlülükler: Buna da nafaka örneği verilebilir.
  5. Haksız Fiil: Haksız bir fiilin oluşması veya bir fiilin haksız sayılabilmesi için bazı şartlar aranır. Bunlar 4 tanedir: Hukuka aykırılık, Kusur, Zarar, İlliyet (Nedensellik) Bağı. Bunlardan biri dahi olmazsa haksız fiilden bahsedilemez.
Örnek Olay
     1. A kişisi elindeki malı satmak üzere B kişisi ile sözleşme yapmış olsun. B sözleşmeye riayet ederek ücretini ödesin. Ancak A bu malı B'ye değil daha çok para veren C'ye sözleşme olmaksızın teslim etsin.
Burada sözleşmeden doğan bir Alacak hakkı söz konusudur. Bu durumda sözleşmeyi yapanlardan B alacaklı, A ise borçlu konumundadır. C ise bunların dışında 3. kişidir. Buradan hareketle B ücretini ödediği malı A'dan talep eder çünkü buna yetkisi vardır ve A malı ona teslim etmek durumundadır. Ancak B malı direkt olarak C'den isteyemez çünkü Alacak hakkı karşılıklı taraflar arasındadır ve B'nin muhatabı sözleşmeyi yaptığı A'dır. 
     2.Bir hırsız girdiği bir evden değerli bir tablo ve birkaç elektronik eşya çalarak çıkmış olsun. Hırsız yolda karşılaştığı D kişisi ona mani olmasın diye D'yi darp eder. Kaburgasında kırıklar olduğunu söyleyen D herhangi bir hak talep edebilir mi?
Evet edebilir. Çünkü burada da bir Alacak hakkı söz konusudur ancak burada kaynak farklıdır. Zira Alacak hakkı Haksız Fiil'den doğmuştur. Haksız Fiil'in oluşması için gerekli nedenler sağlandığı için D kişisi hırsızdan zararın tazminini isteyebilir.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder