27 Mart 2019 Çarşamba

İdari Yargı Birimleri



1.      İdare Mahkemeleri
2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun 5. Maddesi uyarınca Vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştay’da çözümlenecek olanlar dışındaki; iptal davalarını, tam yargı davalarını, tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklardan hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan idarî sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davaları çözmek ve diğer kanunlarla verilen işleri yapmak idare mahkemelerinin görevidir. Aynı kanunun 4. maddesine göre mahkeme kurulları bir başkan ile iki üyeden oluşur. Ancak bazı davalar tek hakimle çözülür. Bunlar: uyuşmazlık miktarı yirmi beşbin Türk Lirasını aşmayan konusu belli parayı içeren idarî işlemlere karşı açılan iptal davaları ve tam yargı davalarıdır.(2576 SK M.7)

2.      Vergi Mahkemeleri
2576 sayılı kanunun 4 .maddesi mahkeme kurullarının bir başkan ile iki üyeden oluşmasını öngörmüştür. Bu mahkemelerin görevleri ise aynı kanunun 6. maddesinde belirtildiği üzere genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davaları, (a) bendindeki konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasına ilişkin davaları çözmek ve diğer kanunlarla verilen işleri yapmaktır.
Vergi mahkemelerinde ise uyuşmazlıklardan kaynaklanan toplam değeri yirmi beşbin Türk Lirasını aşmayan davalar vergi mahkemesi hâkimlerinden biri tarafından çözümlenir. (2576 SK M. 7)
İdare ve Vergi mahkemelerinde kararı tek hakim vermişse itiraz üzerine karar Bölge İdare Mahkemelerince incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. Kararı kurul vermişse bu sefer karar Danıştay tarafından incelenir. İdare ve Vergi mahkemeleri her ilde bulunmaz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder