18 Mart 2019 Pazartesi

İsviçre ve Meclis Hükumeti Sistemi


Meclis hükumeti kuvvetler birliğinin görüldüğü bir hükumet sistemidir. Burada yasama ve yürütme kuvvetleri yasama organında toplanmıştır. Kanunları meclis yapar, kanunları uygulayacak olan da meclisin içinden çıkan bir heyettir. Ancak bu heyet bakanlar kurulu gibi değildir. Çünkü bu heyet meclis ne derse onu yapar kendi politikası yoktur. Meclis heyetin kararlarını denetleyebilir, gerekli görürse heyetin üyelerini görevden alabilir. Buna karşılık heyetin elinde meclisi feshetme, toplantılara engel olma gibi bir koz da yoktur. Ayrıca meclis hükumeti sistemlerinde devlet başkanlığı ya da başbakanlık söz konusu değildir.
İsviçre’de ise meclis hükumeti olmadığını ileri sürenler varsa da meclis hükumetine çok benzer bir sistem vardır.
Bilindiği üzere İsviçre federal bir devlettir. 23’ü tam 3’ü yarım olmak üzere 26 kantondan yani federe devletten oluşur. Dolayısıyla mecliste kantonların da temsilcileri olacaktır. Bu sebeple Federal Meclis iki kanatlıdır. İki meclis de eşit statüdedir. Bir tarafta Ulusal Konsey vardır. 200 koltuğa sahip bu meclisin üyeleri 4 yılda bir ulusal düzeyde yapılan seçimlerle belirlenir. Kantonların temsilcileri ise Kantonal Konseyde kendilerine yer bulmuşlardır. Burada 46 üye vardır ve bunların da görev süreleri 4 yıldır.
Meclisin anayasal veya federal düzlemde çıkarmak istediği kanunlar halkoyuna sunulur. (İsviçre’de halk da kanun teklifi sunabilir.) Çıkarılan kanunların kantonlarda uygulanmasını meclis denetler. Savaş ilanına meclis karar verir. Af yetkisi de meclise aittir. Ayrıca Federal Mahkemenin hâkimlerini de meclis seçer.
Meclisin en önemli görevlerinden biri de Federal Konseyi yani yürütme organını seçmektir. Bu konsey 4 yıllığına seçilmiş 7 üyeden oluşur. Üyelerini Federal Meclis farklı partilerden seçer. İçlerinden bir tanesini de bir yıllığına Federal Konsey Başkanı olarak atar. Bu başkan uluslararası arenada ülkesini temsil eder, diğer üyelerden üstün değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder